UPDATE: Hebben Rob Koster en Hugo Sluimer informatie achtergehouden voor de Rabobank?

 IN HET PUBLIEK BELANG

Rabobank, een vooraanstaande financiële instelling in Nederland, hanteert strikte normen tegen witwassen. Echter blijkt dat zelfs de meest nauwgezette entiteiten onbedoeld verwikkeld kunnen raken in dubieuze zaken wanneer klanten essentiële informatie achterhouden, zoals aantijgingen van belastingontduiking en witwassen.

Rob Koster, investeerder in tandpastatablettenbedrijf Fairytabs, oprichter van Lexa.nl, Kamernet.nl, Covast Development BV, Kovast (beide bedrijfsnamen afgeleid van KOSTER VAST GOED) en een publiek figuur in Nederland, streefde ernaar zijn vastgoedportfolio binnen het land uit te breiden. Hij toonde samen met zijn partner Jerry Saffrie, CEO van Covast Development, interesse in een oud postkantoor in Harderwijk dat te koop stond. Na een geaccepteerd bod zocht Koster actief naar kapitaalinvesteringen om de aankoop af te ronden, maar kampte met een financieel tekort van 400.000 euro, een som die cruciaal was om de deal te rond te krijgen.

Koster wist zijn vriend, een Dominicaanse Republiek publiek figuur Hugo Sluimer, oorspronkelijk ook uit Woerden, te overtuigen om de benodigde 400.000 euro te investeren. Ondanks dat Koster wist dat Sluimer in de Verenigde Staten betrokken was bij (beschuldiginen) witwaspraktijken en belastingontduiking – met bewijs via openbare registers, opgenomen telefoongesprekken, e-mails en een getuige – ging hij toch akkoord met het aannemen van kapitaal voor “De Posterij.” Een getuige verklaart een gesprek te hebben gehad met Rob Koster over Sluimer’s illegale praktijken in de VS. 

Rob Koster
Hugo Sluimer (Links) Rob Koster (Rechts)

De centrale vraag is of Koster de Rabobank heeft geïnformeerd over deze aantijgingen. Hij beweert dat zowel Rabobank als zijn firma, Covast (beheerd door Jerry Saffrie), Hugo Sluimers betrokkenheid hebben goedgekeurd. Maar is de Rabobank ooit formeel ingelicht over Sluimers vermeende financiële wanpraktijken?

In een onthullende e-mail bekende Hugo Sluimer het bestaan van een offshore belastingconstructie die hij een "Schone formule" noemde en eiste vertrouwelijkheid. Sluimer verklaarde in een opgenomen telefoongesprek dat deze schone formule werd beheerd door ICS (Michiel van Lienden), die volgens nieuwsartikelen in verband wordt gebracht met witwassen, belastingontduiking en corruptiezaken. Sommige ICS-klanten zijn veroordeeld.

In een ander deel van het gesprek ontkent Sluimer plotseling dat hij zakelijke betrekkingen heeft met Paul van Lienden."Jij doet zaken met Paul van Lienden?" Sluimer: "Hoe kom je daar nou bij? Ik doe geen zaken met hem." Echter, uit gegevens van de offshore leaks blijkt duidelijk dat Paul van Lienden wel degelijk een directeur was/is van Sluimers Panamese offshore onderneming. Deze tegenstrijdigheid werpt licht op een discrepantie tussen Sluimers beweringen en de gedocumenteerde informatie die publiekelijk beschikbaar is.



Sluimer geeft op band (10/2022) toe dat hij al lang op de hoogte was van van Lienden's money laundering verhalen maar bleef toch zaken doen met ICS. van Lienden is de eigenaar van ICS. 

  • Vraag: Heftig verhaal met Paul van Lienden (De groene Amsterdammer De Man die miljoenen vestopt)
  • Sluimer: Ja, dat wisten we al, dat is oud nieuws.
  • Vraag: Maar dat is jouw adviseur?
  • Sluimer: Dat zijn natuurlijk linkse jaloerse reporters die hem het vuur aan de schenen leggen.
  • Vraag: Nu komen wij erachter dat Van Lienden ongeveer de grootste money launderer van alle tijden is in Monaco?
  • Sluimer: Ja, maar daar heb ik niets mee te maken.
  • Vraag: Ja wel, hij is jouw directeur van jouw bedrijf?
  • Sluimer: Ik heb met ICS cleane zaken gedaan. Dat is heel normaal in Monaco en nogmaals, het is nog steeds normaal in Monaco. (Paul van Lienden is de eigenaar van ICS)

Een e-mail toont vervolgens aan dat Sluimer wel degelijk bezig was met het omzeilen van belastingen in de Verenigde Staten voor zichzelf en zijn Finse zaken partners.


Sluimer reageert: 

Jerry Saffrie, CEO van Covast Development dat SVO bezit (de eigenaar van “de Posterij”), geeft geen antwoord op meerdere schriftelijke vragen over Hugo Sluimers investering met hem en de relatie tot de aantijgingen van belastingontduiking en witwassen. Of Saffrie de vermoedelijke transactie heeft gemeld bij de Nederlandse Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) zoals vereist, blijft onbekend.

Rob Koster lijkt strategisch zowel Hugo Sluimer als zichzelf te beschermen tegen verdere controle en mogelijke repercussies. Koster beweerde ten onrechte geen cent van Sluimer te hebben aangenomen en helemaal niets te maken te hebben met "De Posterij", "Ik heb trouwens geen cent aangenomen (van Hugo Sluimer) want ik ben op geen enkele wijze betrokken bij die NL business ("de posterij in Harderwijk / Covast Development B.V") , maar e-mails tonen aan dat hij de waarheid niet vertelde. Waarom hij loog over zijn band met de posterij/ Covast Development B.V en Sluimers geld is slechts een vraag die hij kan beantwoorden.

Emails geven aan dat Koster wel betrokkenheid was bij de posterij:
De PDF attachement van de email hierboven "Covast Financial presentation" bevat informatie over "de Posterij". 

Update: Nadat de e-mail hieboven openbaar werd, geeft Koster nu toch nog toe dat hij loog,  Koster is wel aandeelhouder van Covast Development en Sluimer heeft geïnvesteerd in zijn project de Posterij in Harderwijk. Koster heeft geld aangenomen voor zijn project waarvan hij wist dat het afkomstig kon zijn uit belastingontduiking in de VS en witwassen. Sluimer weigert momenteel zijn Amerikaanse belastingaangiften te tonen en/of een brief van zijn accountant te verstrekken die bevestigt dat hij zijn belastingen in de VS heeft aangegeven en betaald, wat alarmerend is. 

Toen hem werd gevraagd of Koster de beschuldigingen van witwassen en belastingontduiking aan de Rabobank had onthuld voordat de lening werd verstrekt, ontweek hij de vraag door te zeggen dat al zijn contacten het weten en zijn bank CFM in Monaco ook, wat irrelevant is. Hij zei ook dat hij bankierde bij een andere bank (niet Rabobank). Echter, rechtspraak.nl (Zoekterm: Covast) toont aan dat zijn bedrijf wel degelijk de Rabobank gebruikte om "de Posterij" te financieren. 


De inzet is hoog voor alle betrokken partijen. Het is verrassend dat Koster zou liegen over betrokkenheid bij "de posterij" / Covast Development B.V, de Rabobank en Hugo Sluimer, aangezien dit zijn geloofwaardigheid aantast. Koster is verantwoordelijk voor het accepteren van 400.000 euro in zijn bedrijf van een persoon waarvan hij wist dat deze beschuldigd werd van belastingontduiking en witwassen, wat catastrofale gevolgen kan hebben. De centrale vraag blijft: Hebben Rob Koster en Hugo Sluimer informatie met betrekking tot witwassen en belastingontduiking achtergehouden van de Rabobank voordat de lening werd verstrekt? 

Hugo Sluimer and Rob Koster threaten to visit child at FIFA soccer game 

Comments

Popular posts from this blog

ING BANK N.V. Betrokken bij Dubieuze Hypotheek? Lexa.nl oprichter Rob Koster wist dat Hugo Sluimer beschuldigd was van witwassen

Rob Koster Lexa.nl oprichter en Hugo Sluimer bedreigen getuige