Heeft Rob Koster de Beschuldigingen tegen Hugo Sluimer Kenbaar Gemaakt aan Covast Development CEO Jerry Saffrie? Vragen Rijzen Over Controversiële Investering.

 IN HET PUBLIEK BELANG

Midden in een financiële controverse bevindt Jerry Saffrie, de CEO van Covast Development, zich in het oog van de storm. Terwijl Rob Koster, een bekende Nederlandse ondernemer met succesvolle ondernemingen zoals LEXA.NL, KAMERNET.NL, Covast Vast Goed, Covino, Sorrento BV en Hello City, centraal staat in deze affaire, zijn er vraagtekens bij Saffrie's kennis en betrokkenheid rondom fondsen die naar verluidt ontvangen zijn van een Hugo Sluimer, een person woonende in de Dominicaanse Republiek (Uit Woerden) in de Miami, Florida beschuldigd wordt van het witwassen en belastingontduiking van miljoenen Amerikaanse dollars.

Jerry Saffrie

Het drama dat zich ontvouwt draait om de vraag of Koster CEO Saffrie op de hoogte had gesteld van de publiekelijk bekende beschuldigingen alvorens de fondsen in hun gezamenlijke vastgoedproject 'de Posterij' in Harderwijk te steken. Nederland kent strenge wetgeving die het integreren van dubieuze financiën in het bedrijfsleven verbiedt, met strenge juridische consequenties als gevolg, waaronder civiele aansprakelijkheid, beslaglegging op activa en hoge boetes. Dit legt een zware verantwoordelijkheid bij een CEO als Saffrie.

Beschikbare bewijzen suggereren dat Koster volledig op de hoogte was van Sluimers vermeende financiële misdrijven toen hij de investering aanging. Sluimer wordt beschuldigd van grootschalige belastingontduiking en witwassen in de VS, waarbij hij offshore entiteiten gebruikte om belastingvrije opbrengsten op een dubieuze manier naar zichzelf en bepaalde Finse investeerders te sluizen. Sluimers bekende Finse partners zijn onder anderen: Mikko Pertti Juhani Pakkanen, Antti Pakkanen, Janne Keskinen, Mirjami Keskinen, Antti Korpela, Mika Junnila, Ilpo Raiskila, Kaj Valve en Jukka Tapaninen, CEO van Aiforia, genoteerd aan de NASDAQ NORDIC.

Kosters reactie op deze aantijgingen is ontwijkend en soms dreigend. Wanneer geconfronteerd, ontkent hij elke betrokkenheid bij Sluimers gelden en "De Posterij". Echter, tegenover deze bewering staan documenten en e-mailverkeer die Kosters actieve rol in de financiering van "de Posterij" bevestigen. Een WhatsApp-bericht van Rob Koster luidt: "Ik heb trouwens geen cent aangenomen (van Hugo Sluimer) want ben op geen enkele wijze betrokken bij deze NL business. ('de Posterij , Covast Development B.V')."

E-mails laten echter zien dat Rob Koster en Jerry Saffrie actief samenwerkten aan het verwerven van fondsen voor "de Posterij" en dat hij wel degelijk betrokken was. Hier is een voorbeeld:



De bijlage bij de bovenstaande e-mail promoot ook "De Posterij" in Harderwijk, iets waar Koster beweerde niet bij betrokken te zijn:



Waarom Koster tegenstrijdige verklaringen aflegt over zijn betrokkenheid bij "de Posterij" en het aannemen van investeringen van Sluimer, blijft een raadsel dat nader onderzocht moet worden. Uit de e-mails blijkt duidelijk dat hij samen met Jerry Saffrie aan het project werkte. De namen van de bedrijven Kovast en Covast komen notebene voort uit Koster vastgoed. 

De aandacht verschuift weer naar Jerry Saffrie. Als CEO zijn de legitimiteit van zijn handelingen en de reikwijdte van zijn kennis cruciaal. Tot op heden is er geen bewijs dat Saffrie op de hoogte was van de aantijgingen tegen Sluimer voorafgaand aan de investering. Als Koster Saffrie in het ongewisse heeft gelaten, roept dit belangrijke vragen op over de interne communicatie, de transparantie en het vertrouwen binnen de top van het bedrijf. Aan de andere kant, als blijkt dat Saffrie wel degelijk op de hoogte was maar toch besloot verder te gaan, komt het ethische kader van Covast Development in het geding.

CEO Jerry Saffrie is meerdere keren benaderd om uitleg te geven en de situatie op te helderen, maar heeft hier niet op gereageerd. In alle gevallen van dubieuze transacties die verband houden met witwassen en belastingontduiking, is het de plicht van een CEO, in dit geval Saffrie, om de Nederlandse autoriteiten direct in te lichten.

Naarmate er meer details boven water komen, blijft de kernvraag: Was Saffrie voldoende geïnformeerd door Koster over de risico's en was hij volledig op de hoogte van de beschuldigingen die rond de investering hingen? Welke due diligence heeft Saffrie verricht? Waarom is Rob Koster niet eerlijk over zijn betrokkenheid bij het project? Alleen de tijd en verder onderzoek zullen duidelijkheid scheppen.

Comments

Popular posts from this blog

ING BANK N.V. Betrokken bij Dubieuze Hypotheek? Lexa.nl oprichter Rob Koster wist dat Hugo Sluimer beschuldigd was van witwassen

UPDATE: Hebben Rob Koster en Hugo Sluimer informatie achtergehouden voor de Rabobank?

Rob Koster Lexa.nl oprichter en Hugo Sluimer bedreigen getuige